Wat is supermotard ofwel supermoto?
Wat is supermotard ofwel supermoto?
Supermotard is een bijzonder tak van de tweewieler motorsport. Het zit tussen motorcross en wegrace in. Bij supermotard wordt er met slicks of regenbanden voornamelijk op asfalt gereden, maar tijdens wedstrijden zitten er veelal ook offroad stukken bij. Supermotard is een officiële sport in Nederland waarbij ook wedstrijden worden georganiseerd, vaak in samenwerking met België.
Bij supermotard komt er veel techniek kijken. Zo zijn er vaak scherpe bochten en lange rechte stukken. De kunst is om zo laat mogelijk te remmen en daarna het bocht in te sturen, dit gebeurt vaak door te sliden. Echter is dat niet iets wat je snel onder de knie hebt. Ook moet je ideale racelijnen gaan rijden en als het regent de meest droge zien te vinden. Dit alles maakt dat geen één ronde hetzelfde is bij supermotard.
Sinds enkele jaren wordt het sliden wel steeds minder toegepast.
Crossmotor ombouwen naar supermoto
Een supermoto is voor 90% van de gevallen een omgebouwde crossmotor. KTM, Husqvarna en TM leveren deze supermoto’s vanuit de fabriek. Hierbij zetten zij OEM onderdelen op de crossmotor om deze om te bouwen naar supermoto.
Mocht je een crossmotor (op het oog) hebben kan deze makkelijk worden omgebouwd naar een supermoto. Het belangrijkste zijn natuurlijk de supermotard wielen met de bijbehorende banden. Daarnaast komt er een grotere remschijf op het wiel, die met een adapter past op de originele voorvorkvoetjes en remklauw. Ook zal de tandwielverhouding aangepast moeten worden. Hier heb je ook standaard basis kits voor van Motomaster.
Natuurlijk zijn er vele extra opties om jouw supermoto compleet te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een quickshifter monteren. Hiermee kan je nog sneller accelereren. 200mm kroonplaat, dubbel remsysteem, slipperclutch, etc… zijn echt supermotard specifieke onderdelen. Daarnaast heb je nog de optie van een (dubbele) uitlaat, zodat je nog meer snelheid kan creëren. Wat bij supermoto veel invloed heeft.
Het ombouwen van een supermoto kan vrij eenvoudig. Belangrijkste vraag is, wat wil je ermee gaan doen en tot hoever wil je gaan. Een zondagsritje om de kerk of wil je alles uit de kast halen en het maximale presteren tijdens een circuit evenement? Wij van SMX Racing zijn bezig met een webshop/ hulpwebsite die jou helpt bij het bouwen van een eigen supermoto. Zo kan je stap voor stap een supermoto bouwen die past bij jou. Bekijk eens onze website Supermotardshop.nl voor alle informatie over supermoto!
Waarmee begin je als je een eigen supermotard wilt bouwen / ombouwen
Basis ombouw begint al bij een set wielen, grotere remschijf, grotere rempomp + klauw en vervolgens een slipperclutch. Dat laatste is naast stuk veiligheid, opvangen van blokkerend achterwiel, ook een zeer belangrijk aspect voor het behoud van je motorblok!
Neem hiervoor contact op met ons, wij hebben vele speciale onderdelen op voorraad en kunnen adviseren wat voor jou het beste is!
Daarnaast produceren wij ook bepaalde onderdelen, welke slecht tot niet te vinden is op de markt en noodzakelijk is voor de ombouw.
Wij hebben ruime ervaring en kunnen je toekomstige supermotard naar wens opbouwen.
Wij kunnen nieuwe motoren supermotard klaar leveren of je crosser en/of enduro naar wens ombouwen naar supermoto!
Zijn supermotard wielen universeel of supermotard specifiek?
We krijgen regelmatig de vraag van klanten die een set velgen kunnen kopen van een ander merk dan van hun motor.
Wij adviseren altijd om dit NIET te doen. De tijd, kosten, uitzoeken, ombouwen, evt verspaken en draaien van de benodigde spacers loont vaak niet tegen het prijsverschil van een nieuwe set velgen.
Je begint al vaak mee met, zijn de as diameters goed? Zit het wiel gecentreerd in het midden met de spacers die erbij zitten? Is de uitlijning van de wielen goed, zodat de ketting niet tegen het achter velg gaat slaan? Bij goedkopere merken zien wij deze problemen regelmatig voorbij komen.
Bekijk goed wat je tweedehands of online koopt.
Er zit veel verschil tussen de wielen. Goedkoop is vaak duurkoop!
Wij hebben vanuit onze ervaringen gekozen om te werken met de merken Fa-Ba, Excel met Fa-Ba of Cobra naaf en Alpina Tubeless Wheels. Hier kunnen wij 100% achter staan en je garanderen van vele km’s veilige en zorgeloze km’s op straat als op circuit.
Welke Supermoto circuitband keuzes heb je?
Beste keus is de Michelin Power Supermoto
Wielmaat - Type band
16” vóór
- Power A (Slick)
- Power B (Slick)
- Power Rain
.
16,5” vóór
- Power A (Slick)
- Power B (Slick)
- Power Rain
.
17” vóór
- Power Cup (Slick)
- Power Rain
.
17” achter
- Power B2 (Slick)
- Power C (Slick)
- Power Rain
Voor de juiste bandenspanning voor jouw supermotard, Check hier het uitgebreide overzicht
Naast Michelin circuitbanden heb je ook de keuze voor Metzeler Racetec SM en Bridgestone Battlax SM, vanuit onze ervaring en de prestaties kiezen wij en de EK/WK rijders voor Michelin.
Welke Supermotard straatbanden kan je kiezen en wordt het meeste gekozen?
Voor straat heb je veel verschillende merken. Let wel op bij het kopen van een set velgen, dat je 17" voorbanden straatlegaal zijn. Koop je een 16" of een 16.5" voorvelg, dan heb je geen straatlegale banden hiervoor.
Meest gekozen band voor straat is de Michelin Pilot Power 2ct en daarna de Continental ContiAttack SM Evo
Uiteraard zijn er veel meer merken beschikbaar en hebben ze een 160 brede achterband in het assortiment.
Supermotard benodigdheden
In tegenstelling tot motorcross heb je bij supermotard ook andere bescherming nodig, denk aan:
- Supermoto pak, vaak al inclusief alle benodigde bescherming
- Supermoto laarzen (Of een crosslaars waar wij een supermoto zool onder kunnen laten zetten)
- Lederen handschoenen (Leren handschoenen met bescherming)
- Crosshelm en crossbril
Supermoto trainingen en wedstrijden
Voor supermotard zijn er ook gelegenheden om te trainen. Wil je eens kennis maken met het sport? Kom dan eens kijken tijdens een BeNeCup wedstrijd in Nederland of Belgie.
Heb je nog geen supermotard, maar wil je liever zelf het stuur vast houden? Boek dan een training bij Supermotoschool Nederland!
Supermotard Circuits in Nederland:
- Junior Track Assen
- Pottendijk Emmen Klik hier voor
- Midlandcircuit Lelystad
Supermotard Circuits in België:
.
Daarnaast kent Duitsland ook een aantal leuke baantjes en in kop van Frankrijk heb je ook diverse circuits liggen. Deze banen zijn uitermate geschikt om eens een weekend/midweek met vrienden heen te gaan.
Zo wordt er jaarlijks een voorjaarstraining gepland op Mirecourt - Juvaincourt (FR) met hard offroad. Kosten inschrijving ter plaatse (in 2020) €40,- voor een dag en €20,- voor enkel de middag.
Verstandigste is wel om eerst vooraf te informeren of de baan open is en getraind kan worden met de supermoto’s.
Voor een licentie en kalender voor supermoto wedstrijden verwijzen wij je naar de website van de KNMV.